Vanaf woensdag start Groot-Brittannië met het uitvoeren van 'exit checks' bij iedereen die het land verlaat - dus ook toeristen. Alle reizigers die het land verlaten per vliegtuig, ferry of trein zullen hun identiteitsgegevens en reisdocumenten moeten voorleggen.

Alle data die worden verzameld bij de exit checks, worden opgeslagen bij het ministerie van Binnenlandse Zaken (het Britse Home Office) en moeten illegale migratie voorkomen. Het ministerie hoopt dat de grondige controle 'de kleinst mogelijke hinder' zal veroorzaken voor reizigers.

Naast het tegengaan van illegale migratie wil het land ook een beter zicht krijgen op migratieroutes en de zwaktes in het Britse systeem. Dat door de exit checks ook terroristische acties kunnen worden voorkomen, is mooi meegenomen.

Iedereen door de controle vanaf midden juni

Omdat het systeem nog maar net is opgestart, zal de eerstkomende maand slechts één op de vier reizigers gecontroleerd worden. Tegen midden juni hoopt Groot-Brittannië iedereen te kunnen controleren. Een trip naar Groot-Brittannië gepland? Voor meer info kunt u terecht op de website van de Britse overheid.